Zbulimi: Organi seksual mashkullor kishte gjemba, por i humbi

Nese nuk do te ishte per evolucionin, aktiviteti seksual ndoshta nuk do te ishte nje praktike shume e kendeshme. Sipas nje zbulimi te publikuar ne revisten “Nature”, perzgjedhja e e species beri te mundur qe edhe organi riprodhues mashkullor (penisi) te ndryshonte, duke humbur keshtu gjembat. Ky eshte perfundimi ne te cilen arriten disa studiues te Universitetit te Stanford te Kalifornise. Studiuesit ne fjale analizuan nje sekuence te ADN-ese njerezore te humbur gjat evoluzionit, sekunce kjo pergjegjese per “thumbat” qe gjenden ne organet riprodhuese te disa gjithareve gjenetikisht te ngjashem me njeriun, si minjte dhe shimpanzete.

Ky studim thekson sesi meshkujt e disa specieve kan tendece monogame. Prandaj, sipas studiuesve, “gjembat” ne organet e stergjysheve tane sherbenin per te eliminuar mbetjet e meshkujve parardhes. Nature thekson se qellimi i studiuesve ne fjale nuk ishte ai i te studiuarit te organit mashkullor, por thjesht ballafaqimi i sekuencave te ADN-es midis specieve te ndryshme.