Nga dita e hënë (18 dhjetor 2017) do të nis shërbimin linja e parë e këshillimit online për personat LGBTI dhe familjarët e tyre. SOS-LGBT është një platformë që ofron këshillim profesional mjekësor dhe psikologjik si dhe këshillim prindëror për çështjet e coming out (dalja hapur), shëndetit seksual, diskriminimit, bullying apo shqetësime të tjera nëpërmjet tre formave:

  • KËSHILLIM NË CHAT  – Një hapësirë këshillimi private nëpërmjet chatit, anonime, konfidendiale dhe e sigurt për personat LGBTI apo familjarët e tyre.
  • PYET EKSPERTIN – Një hapësirë pyetje-përgjigje publike, ku çdokush ka mundësinë të pyesë dhe të marrë përgjigje nga mjeku, psikologu ose prindi. Në këtë sesion pyetjet dhe përgjigjet nga ekspertët do të jenë publike, duke ndihmuar kështu edhe persona të tjerë që kanë të njëjtin shqetësim por ndihen ende të pasigurt të shkruajnë.
  • GRUP MBËSHTETËS – Grupet mbështetëse ofrojnë hapësira të sigurta komunikimi për personat që kanë eksperienca të ngjashme dhe ndihmojnë njeri-tjetrin.

Starting from February 1st lesbian, gay, bisexual, trans, intersex, queer people living in Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Montenegro, Serbia and Slovenia can fill in the questionnaire which will reveal the issues and challenges faced by LGBTI people due to their sexual orientation and gender identity and expression, including perceptions on rights, violence, harrasment and other. 

This online survey, is the biggest of its kind and was initially conducted in 2012 in all European Union countries including Croatia (then a candidate country). 93.000 people responded to the survey which unfortunately did not include the Western Balkans.

Pyetësori në vijim ka për qëllim të masë realitetin e jetesës së personave LGBTI në Shqipëri, duke përfshirë fusha si arsimi, punësimi, dhuna, qasja në shërbime etj. Ky është studimi më i madh i zhvilluar njëkohësisht në Shqipëri, Bosnjë dhe Hercegovinë, Kroaci, Kosovë, Maqedoni, Mal i Zi, Serbi dhe Slloveni.

Aleanca LGBT dhe ProLGBT, dy organizatat kryesore për të drejtat e komunitetit LGBT në Shqipëri kanë prodhuar një spot televiziv në kuadër të Ditës Ndërkombëtare për Familjen (15 maj) dhe në kuadër të Ditës Ndërkombëtare Kundër Homofobisë (17 maj).

Në spot tregohen momente nga jeta e përditshme e një çifti lezbikesh të cilat rrisin së bashku fëmijën e tyre. Ai mbyllet me mesazhin “Familja është dashuri dhe përkujdesje”, duke ngritur një çështje themelore për të drejtat e komunitetit LGBT në Shqipëri, siç është e drejta për njohjen ligjore mes partnerëve të të njëjtit seks.

“Në Shqipëri çiftet gej dhe lezbike janë realitet. Këto çifte ndërtojnë çdo ditë me përkushtim dhe sakrifica të jashtëzakonshme jetët e tyre dhe është e padrejtë që në këtë vend disa familje të kenë të drejta të plota, e disa të tjera të mos gëzojnë asnjë të drejtë”, tha Xheni Karaj, aktiviste për të drejtat e LGBT.

The most important LGBTI pride event in Albania marks this year its 5th anniversary and many courageous Albanians from Albania, Kosovo and Macedonia are sending their public support through photos of the hashtag ‪#Kurajo (meaning Courage).

Aleanca LGBT and ProLGBT, two main organizations for LGBTI rights in the contry are posting each days these photos which in turn are becoming viral in social media.

About our community

Gay.al Albanian site created just for LGBT (gay, lesbian, bisexual, transgender). The opening of this site is an independent initiative and has no intention of profit. The site is free and the service of visitors, who will be able to obtain the latest information LGBT people from the country and the world, to read and publish their stories, become part of the interesting discussions in the forum, to be included in the Online and sends new knowledge. Read More...