Çfrë është HIV / AIDS ?

AIDS është një term anglez që do të thotë Sindromë e Ngjitur e Mangësise së Imunitetit (Acquired Imuno Deficiency Sindrome). AIDS (SIDA) shkaktohet nga një virus i quajtur HIV, i cili në mënyrë të pandërprerë sulmon dhe shkatërron qelizat e sistemit imunitar të organizmit. ). Ku HIV do të thotë Virusi I Mungesës së Imunitetut Njerëzor (Human Immunodeficiency Virus). Si të gjithë viruset e tjera, Hiv nuk mund të rritet dhe të riprodhohet vetëm. Në mënyrë që të bëjë kopje të vetvetes ai duhet të infektoj qelizat e një organizmi

Si transmetohet virusi HIV ?

HIV transmetohet kryesisht gjatë aktit të marëdhënjeve seksuale të pambrojtura me një partnet të infektuar. Virusi mund të hyjë në trupin e njeriut nëpërmjet cipës mbështjellse të vaginës, vulvulës, penisit, rektumit, apo

Si kurohet HIV / AIDS ?

Në vitet e para të raportimit të AIDS, nuk kishte asnjë lloj ilaçi që të luftonte këtë virus vdekjeprurës. Shkencëtarët kanë zbuluar shumë rrugë parandalimi dhe kurimi si për AIDS ashtu edhe për sëmundje të tjera vdekjeprurëse.

Si diagnostikohet HIV ?

Për faktin se infeksioni me HIV, në shumë raste nuk paraqet asnjë lloj simptome, testimi mund të behet me anë të shumë teknikave dhe ndër më të shpejtat dhe më të njohurat është testi i gjakut për të parë prezencën e

Si mund të mbrohem ?

HIV mund të përhapet nga ato persona të cilët nuk e dinë që janë të infektuar. Për Të mbrojtur veten dhe të tjerët duhet të:  Praktikoni një seks të sigurt. Përdorni prezervativa gjatë sexit (perfshirë dhe sex

Testimi në Kosovë ?

Të gjitha këto shërbime mund të kryhen në Qendrën për Këshillim dhe Testim Vullnetar për HIV/AIDS në Klinikën infektive në Prishtinë. Qendra punon çdo ditë pune nga ora 8.00-14.00. Numri i telefonit: 038 512 512.